top of page

Ko je moderno biti pod stresom


Prvi blog zapis

Hvala za obisk! Naj prvo zapišem, da so vsi zapisi na mojem blogu stvar mojega razmišljanja in dojemanja sveta podkrepljenega z raziskovanjem. Da nikakor nisem guru ali kak drug strokovnjak na področju o katerem spodaj pišem, da pa me to področje še posebej fascinira tudi zaradi osebnih notranjih borb. Slovnica ni bila nikoli moj dober prijatelj in nikoli ne bo. Bear with me. Komentarjev ter debate bom vesel. Zapis vas bo zelo verjetno spravil v stres :).

Stres

Približujem se 35 letu, življenje je že 15 leto zapored v najvišji prestavi, dnevi bežijo, ni časa za dihanje. Mudi se! Mudi!

Ni časa za kavč. Je treba nesti smeti, treba psa nafutrat, treba cunje oprat, treba v trgovino, treba pospravit, treba še malo delat in samo še to narest. Če pa se že usedem na kavč pa čutim nemir. Sigurno moram še kaj narest, zih je še kaj treba. Seveda je treba, če pa smo že od malega naučeni;

  1. Leži se samo, če si bolan, star ali pa še bolje oboje.

  2. Dela je vedno dovolj, če ga ne vidiš sam, si verjetno len, pa nič bat, ti ga bomo že najdli.

  3. Francka je bolj delala in je zato dobila 5ko ti pa 2ko. Ima boljši "zicleder" ti pa visiš za kompjutrom cel dan.

  4. Sosedovi otroci so bolj delovni, zagnani in nasploh boljši. Eden je naredu fakulteto pri 22ih drugi ima že 3 otroke pri 25ih spet tretji zna 4 jezike in ima vrhunsko službo. Vse to, ker so bolj delal.

  5. Revež si zato, ker nočeš delat ali delat dovolj. Se moraš vsakega dela prijet. Ne pa samo ležat in vlečt socialko.

  6. Če boš dovolj delal si boš lahko kupil hišo/stanovanje, hudga bemfla in punce te bodo imele noro rade (Če ne zaradi denarja pa zaradi mišic za katere bo treba tudi delat)

  7. Kaj pa maš ti bit za pod stresom, sej ti ni nič hudega, si razvajen, vse maš že zdaj, ne pa kot mi, ki smo za to moral cel življenje delat

Ja je treba delat. Če boš res veliko delal. Boš... srečen. V svojem novem stanovanju, avtu, na 10 dnevnem dopustu na Karibih.

Pa kljub avtu, hiši in Karibom nismo srečni ali še bolje, mirni. Nasprotno, večina je nesrečnih. Za lepimi fasadami (za katere smo veliko delali) skrivamo zagrenjenost, strah, zaskrbljenost, jezo, žalost oziroma olepševalno stres. Čustva smo tako izrinili na stranski tir, da je postalo čisto neprimerno, da nas je strah, da se jezimo ali jokamo. Slednje sploh, če si moški, saj vemo pravi moški ne jokajo, pravi moški je skala, nič ga ne zlomi...

In tako je moderno postalo biti pod stresom. Pod stresom zaradi službe, zaradi otrok, zaradi partnerja, zaradi politike, zaradi terorja, zaradi ljudi, zaradi prihodnosti, zaradi življenja.

Kaj v resnici je stres?

Torej poglejmo najprej ta stresni svet okoli sebe. Alkoholizem je v porastu, število samomorov tudi. Število mentalnih motenj pa je rekordno visoko. Vsak tretji slovenec že trpi zaradi ene ali druge oblike. Nikoli nas še ni bilo tako strah. Se opravičujem še nikoli nismo bilo tako pod stresom.

Z modernim stresom pa so v modo prišle tudi moderne oblike odpravljanja stresa:

Eni stalno potrebujejo ventilacijo, saj jim gre vse samo strašno na kurac in so zaradi tega pod stresom. En prepočas pelje, en preveč naglas govori, spet en je štajrc in ta drug zarukan dolenc. Raje si bo enga hit navil doma, da se mal pomiri. Aja pa itak je cel dan v kurcu ker pač pondelk. Ljudje imamo drugače radi complain train, saj se hitro lahko nanj priključimo in zventiliramo še svojo napetost.

Spet drugi objavi na twitterju v katerem piše, da je bil dan tolko stresen, da ni drugega kot, da se ga napije. To požanje splošno odobravanje publike. Vsaj nisem edini, ki se bo sprostil z alkoholom si potiho misli večina med njimi, ki so stisnili like.

Tretji hitro piše, da rabi vsaj 14 dni dopusta, da se sploh lahko malo sprosti pa potem še 14 dni da se spočije od dopusta. Najboljši del pa da je bil, ko so se ga nabutal s pelinkovcem, ker takrat je bla pa res fešta. Mal so se sicer tut skregal, sej veš takrat zavore popustijo, ko se sprostiš. Spet publika odobrava. Saj smo se ga skupaj in res smo se meli fino, skoraj bi rekel najbolj nestresen del dopusta.

Četrti stalno nakupuje. Shop till you drop. Več imam več veljam in to me sprošča. Ko kupujem nisem pod stresom.

Opcija so tudi tableti. Če si pod stresom vzemi eno pa bo takoj bolje. K temu nas lepo nagovarja znana reklama.

Tablete ti hitro napiše tudi zdravnik. Ne spiš ker si pod stresom? Ni problema evo tableta. Si ful živčen? Evo tableta. Visok pritisk? Tableta. Te od vsega stresa veliko boli trebuh? Evo tableta...

So pa tudi bolj skrajne "rešitve" odpravljanja stresa, ki pa so prisotne predvsem med moško populacijo. Saj veste trdni kot skala. Pa bom pustil samomore, o kateri se drugače čisto premalo govori in je splošna tabu tema, za drugič.

Stres pa je nažalost tudi največji ubijalec. Ja večji kot so to cigareti ter alkohol. Skupaj pa čeprav ponavadi pridejo skupaj v paketu za trojni učinek. Preprečuje uspešno zdravljenje raka (raziskave sicer niso potrdile, da stres povzroča raka ga pa defenitivno pomaga širiti) povzroča visok pritisk ter s tem srčno-žilne okvare (potrjeno na več raziskavah). Ko boste nasljednjič slišali, da je zdravnik nekomu predpisal zdravila za visok pritisk ta pa kljub zdravilom, kar noče sodelovat. Je verjetno čas za menjavo zdravil, v zdravila za dušo.

Ampak KAJ je v resnici stres? Stres je v prvi vrsti strah. A to ni tisti prvinski strah, ko smo v življenski nevarnosti, kot naprimer, ko nekdo na cesti zapelje nenadoma na našo stran. Tisti strah je dober strah, saj nas varuje.

Stres je strah o našemu dojemanju samega sebe ter je izguba oziroma pomanjkanje stika samega s seboj. To se ponavadi kaže v dveh skrajnostih. Ko to projeciramo nase ali pa ko to projeciramo na ostale.

V osnovi je stvar ista. Le da v enem primeru za svoje stresno življenje krivimo sebe v drugem pa druge. Stres je strah, ki nas vodi da delamo še več stvari, ki jih moramo in ne stvari, ki jih hočemo ali želimo. Stres pa ima tudi izgovor za vsako našo željo, katero želimo uresničit, ker stres = strah. Saj veste mogoče si RES želite nehat kadit, samo ne morete zdaj, ste preveč pod stresom.

Morda ste nesrečni v službi? Pa vas je preveč strah poiskat novo službo, saj je tukaj stabilna plača in se bojite negotovosti? Raje izberete stres.

Morda je preprosto to, da si rečete jaz pa se ne morem spremenit ali pa zdaj ni pravi čas za to, da se soočam s svojim strahovi. Mogoče kasneje ko bom manj stresno obdobje. Ja vsi smo bili tam ali pa smo še zmeraj tam v določenih aspketih življenja, ki pa nas spravljajo v stres.

Morda bi mi marsikdo od vas rad rekel, samo pri meni je pa drugače jaz nimam druge izbire, ker moram nahranit otroke, plačat položnice, imam zdravstvene težave, imam težavno družino. Razumem ste pod velikim stresom in ni lahko vpeljevat še dodaten stres, kar soočanje z našimi strahovi sigurno je.

Kaj pa zdaj?

Ker so elementi antistresa za vsakega posameznika drugačni bom pisal le o teh, ki nam je vsem skupen (čutenju) ter o elementih, katere počasi odkrivam, da veljajo zame in so del mojega antistres recepta. Npr en del je tudi ta blog. Me je pa na to pot popeljalo morda ne najbolj priljubljeno čustvo - obup. V drugem delu.

bottom of page